Wat is sporttherapie? Sporttherapie is een vorm van massagetherapie voor sporters van alle niveaus. Van beginner tot topsporter, amateur tot professioneel. De sporttherapeut heeft het doel de sporter te helpen in het verbeteren of herstellen van (sport)blessures of langdurige (chronische) klachten aan het bewegingsapparaat. Dit door middel van voornamelijk massage- en mobilisatietechnieken.
Voorwaarden van zelfgenezing Daarbij is het eerste uitgangspunt dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te genezen, mits de voorwaarden daarvoor aanwezig zijn. Het probleem is meestal dat één of meerdere van deze voorwaarden ontbreken. Het is daarbij aan de therapeut om erachter te komen aan welke voorwaarden het schort. Zo kan langdurige stress het normale verloop van blessureherstel verhinderen. Maar ook te weinig beweging of overbelasting kunnen de klachten veel langer dan nodig in stand houden. Daarbij spelen vaak meerdere factoren een rol, die in balans moeten zijn. De voornaamste zijn een gebrek aan voldoende;
Bewustzijn en balans Hier valt onder het vinden van de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Sport en rust. Maar ook het herkennen en goed (aan)voelen van de signalen die het lichaam je geeft. Zij het pijn, vermoeidheid, stress, etc. De sporttherapeut helpt je bij het analyseren van de signalen door een goede anamnese en adviseert je over hoe je deze kan verbeteren. Daarbij is medicijngebruik een vaak onderschatte factor omdat hiermee - onder andere - de optimale signalering in het lichaam, het feedback-mechanisme, en daarmee het zelfbewustzijn van je lichaam vaak negatief beïnvloedt wordt. De sporttherapeut zal waar nodig naar een fysio, arts of specialist doorverwijzen. Sporttherapie vs fysiotherapie Sporttherapie heeft duidelijke raakvlakken met zowel fysiotherapie als sportmassage. Het verschil met fysiotherapie is dat de sporttherapie zich in principe beperkt tot manuele technieken - massage - om genezing te stimuleren waarbij de fysiotherapeut zich tegenwoordig steeds meer concentreert op de diagnose van het probleem en het geven van oefeningen om deze te helpen oplossen. Een enkele keer zal de fysio nog wel 'gewoon masseren' maar deze rol is steeds meer verschoven naar de (sport)masseur of sporttherapeut. Daarbij kan de sporttherapeut ook een anamnese doen en enkele oefeningen adviseren maar hij zal hiervoor in principe doorverwijzen naar de fysio. Sporttherapie vs sportmassage Het verschil tussen sporttherapie en sportmassage is voornamelijk het arsenaal aan technieken om 'complexe' klachten op te lossen: Typische klachten zijn vaak multifactorieel. De sporttherapeut (die vaak is begonnen als sportmasseur) hanteert naast de klassieke massagegrepen (strijkingen, knedingen, schuddingen en kloppingen) ook veel gewrichtsmobilisaties, bindweefseltechnieken en triggerpoint-technieken. Deze worden gecombineerd toegepast in een (gestructureerde) behandeling met het oog op het gewenste resultaat. De sporttherapeut is daarbij opgeleid om therapeutisch te werken, voorwaardenscheppend, waarbij de sportmasseur zich voornamelijk richt op de verzorging en conditie van de spieren. Wanneer heb je sporttherapie nodig? Sporttherapie is dus bij uitstek geschikt voor iedereen die fysieke klachten heeft of moeilijk herstelt van een blessure. Het kan een uitstekende aanvulling zijn op andere therapievormen, zoals fysiotherapie. Voor het boeken van een sporttherapiesessie is geen doorverwijzing van de fysiotherapeut of huisarts nodig. Bij de meeste klachten bied een enkele behandeling direct merkbaar resultaat, maar zijn meerdere sessies nodig voor een optimaal resultaat en - zo mogelijk - volledig herstel. Kijk voor een sporttherapie-behandeling in Den Haag naar de beschikbaarheid:
1 Comment
|